Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on kauniin saaristonsa puitteissa kiinnostava matkakohde. Ahvenanmaan risteilyjä järjestetään sekä Turusta että Helsingistä, joten kohteeseen pääsee kätevästi suoraan laivalla. Ahvenanmaa on tunnelmallinen matkakohde, jonne voi lähteä esimerkiksi piristävälle viikonloppulomalle ja vaikka koko perheen voimin.

Ahvenanmaan risteilyt

Ahvenanmaan risteilyt lähtevät Suomessa Helsingistä ja Turusta. Mahdollisia ovat päiväristeilyt, jolloin maissa ollaan päivän verran ja lähdetään illalla takaisin. Suurten laivayhtiöiden kautta voi myös varata pidempikestoisia hotellimatkoja, jos tahtoo viipyä Ahvenanmaalla useamman päivän. Suosittuja ovat minilomat, joihin sisältyvät laivamatkat ja yhden yön majoitus jossakin Ahvenanmaan, tyypillisesti Maarianhaminan hotellissa.

Kastelmholman linna (kuva: Janneman CC-BY-SA)

Kastelmholman linna (kuva: Janneman CC-BY-SA)

Laivayhtiöiden kautta pystyy varaamaan myös erilaisia pakettimatkoja eri teemojen mukaan. Mahdollisia ovat esimerkiksi golf-, pyöräily-, ja kalastuslomapaketit. Valmismatkoihin kuuluvat myös ryhmämatkat niin aikuisille kuin lapsillekin, jolloin matkaan sisältyy valmista ohjelmaa ja tietyissä paikoissa vierailemista.

Ahvenanmaan hotellit ja muut yöpymismahdollisuudet

Ahvenmaalla matkailu keskittyy pääasiassa Maarianhaminaan, joskin päiväretken muualle saaristoon ovat myös mahdollisia. Suurin osa hotelleista sijaitsee näin ollen myös Maarianhaminassa. Hotelleja on runsaasti erilaisia ja monet niistä sopivat palvelujensa ja sijaintinsa puolesta hyvin myös talvikauden vierailuihin, vaikka Ahvenanmaalle lähdetäänkin helpommin yleensä kesällä.

Kylpylähotellit ovat myös mahdollinen vaihtoehto Ahvenanmaassa. Ahvenanmaa ei ole kaikkein tyypillisen kylpylälomakohde, mutta sinne voi varata mm. koko perheen kylpylälomapaketteja. Suosittu perhelomakohde on Mariebad-seikkailukylpylä ja sen yhteydessä oleva hotelli Alandia.

Muita majoitusmahdollisuuksia ovat erilaiset mökit ja leirintäalueet, mutta hotellipaketit ovat risteilevälle matkailijalle usein kaikkein helpoin ja edullisin vaihtoehto. Mökki- ja vieraskotipakettejakin on saatavilla, joista yksi suosituista on esimerkiksi Täysihoitola Solhem, joka sijaitsee 3 km päässä Maarianhaminan keskustasta. Godbyn retkeilymaja osana Viking Linen hotellipaketteja puolestaan tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet luonnonläheiselle aktiviteettilomalle.

Ahvenanmaan tunnetut rakennukset

Ahvenanmaa on helppo matkakohde, koska nähtävyydet sijoittuvat suhteellisen pienelle alueelle ja silti tekemistä riittää useaksi päiväksi. Päiväristeilylle tulleet voivat pitäytyä Maarianhaminassa, jossa riittää aivan varmasti tekemistä jo yksinään. Jos ei ole varma, mitä Ahvenanmaalla kannattaa lähteä katsomaan, voi vuokrata itselleen oppaan ja nähdä ja kokea näin tehokkaasti kaiken olennaisen.

Jomalan kirkko

Jomalan kirkko

Suosittuja historiallisia nähtävyyksiä löytyy paljon varsinkin Sundin kunnasta. Siellä hyvin lähekkäin sijaitsevat Bomarsundin linnoituksen rauniot, Kastelholman linna ja ja Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo. Ahvenanmaalla on paljon erilaisia kirkkoja ja niitä löytyy ympäri saaristoa. Varteenotettavia vaihtoehtoja ovat mm. Suomen vanhimpiin kivikirkkoihin kuuluva Jomalan kirkko ja vuodelta 1927 peräisin oleva St. Göranin kirkko Maarianhaminassa, joka puolestaan on Ahvenanmaan nuorin kirkko.

Ahvenanmaan museot

Ahvenanmaalla on paljon mielenkiintoisia museoita. Ahvenanmaan merenkulkumuseo on kiinnostava vaihtoehto vaikka koko perheen yhteiseksi vierailukohteeksi. Museossa esitellään Ahvenanmaan rikasta kulttuuria merellisestä näkökulmasta ja vanha, yleisölle avoin museolaiva Pommern on jännittävä kokemus varsinkin perheen pienimmille.

Ahvenanmaan valokuvausmuseo on hauska vierailukohde niillekin, joille valokuvaus ei ole harrastuksen tai ammatin puolesta tuttua puuhaa. Museon kokoelmiin kuuluu vanhoja arvokkaita kameroita ja muuta valokuvauslaitteistoa. Erikoisnäyttelyssä esitellään mm. poliisin käytössä ollutta valokuvauslaitteistoa.

Ahvenanmaanmuseo on kattava museo kaikille vähänkään Ahvenanmaan historiasta kiinnostuneille. Historiaa esitellään aina kivikaudesta nykypäivään ja museon myymälästä voi ostaa itselleen hauskoja matkamuistoja tai vaikka lähettää postikortin.

Muuta tekemistä Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on varsinkin kesällä erinomainen paikka aktiiviselle lomalle. Yllä mainitun Mariebad-seikkailukylpylän lisäksi uimaan pääsee Maarianhaminassa ja Nabbenin, Gröna Uddenin ja Espholmin uimarannoilla. Lilla Holmen on lapsille suunnattu oma pieni saari Maarianhaminan keskustassa. Siellä voi uida, rakentaa hiekkalinnoja, katsella lintuja tai vaikka leikkiä merirosvoleikkejä.

Pommern-museolaiva

Pommern-museolaiva

Maarianhamina tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet minigolfin ja tavallisen golfin harrastamiseen. Ratoja löytyy useampia ympäri kaupunkia. Muita aktiviteetteja koko Ahvenanmaassa ovat mm. saaristossa kulkevat, luonnoläheiset kajakki- ja melontaretket, lukuisat ympäri Ahvenanmaata järjestettävät teemoihin perustuvat opastetut vaellukset ja urheilukalastus, joka on suosittua ammattikalastajien ja kalastusharrastajien keskuudessa.

Ahvenanmaan ostokset

Parhaat ostokset Ahvenanmaalla voi tehdä ehdottomasti Maarianhaminassa. Suurin osa kaupungin kaupoista sijaitsee joko Torggatan-kävelykadun varrella tai Sittkoff Galleriassa. Myös Torggatanin sivukaduilta voi löytää pieniä erikoisliikkeitä, jotka myyvät mm. vaatteita ja koruja.

Maarianhaminan parasta antia shoppailijoille ovat erilaiset paikalliset taideteokset ja käsityöt, joita löytyykin useista paikoista. Myös merkkituotteet, kuten Marimekon vaatteet, löytyvät Ahvenanmaalta manner-Suomea edullisempaan hintaan. Marimekkoa myy esimerkiksi Kortvaruboden. Myös kauniit korut ovat Ahvenanmaalla hyviä kotiinviemisiä, sillä ne ovat laadukasta paikallista käsityötä.

Ahvenanmaan ravintolat

Ahvenanmaalla kannattaa kesäaikaan ottaa kaikki irti paikallisista ruokaherkuista, vaikka Maarianhaminasta löytyykin myös ulkomaista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja helppoja pizzerioita ja pikaruokapaikkoja. Ahvenanmaalla kannattaa syödä paikallista leipää, juustoja, lammasta ja ahvenanmaalaista kuuluisaa manna- tai riisipuurosta valmistettua pannukakkua. Tätä herkkua tarjoillaan usein jälkiruokana tai hotelliaamiaisella.

Jos teet päiväretken Kastelmholmaan, käy Smakbyn-ravintolassa, joka on yksi tunnetuimmista Ahvenanmaan kulinaristisista ravintoloista. Se on Strömsö-sarjasta tutun Michael Björklundin oma ravintola ja matkailijoiden keskuudessa suosittu. Smakbynin yhteydessä sijaitsee myös tislaamo, minkä vuoksi ravintolasta saa herkullisia alkoholijuomia aterian kylkeen. Ravintolaherkut on valmistettu paikallisten tilojen antimista.

Maarianhaminasta löytyy monia tasokkaita ravintoloita. Indigo restaurang & bar on yksi keskustan tunnetuimmista. Se tarjoilee maistuvia a la carte -annoksia ja baarin yhteydessä myös yksinkertaista bistro-tyyppistä ruokaa.

Park Bar & Restaurang on mielenkiintoinen vaihtoehto, koska siellä tarjoillaan ravintolan omaa erikoisuutta, venäläistä maustehärkää. Ravintola sijaitsee Park Alandia Hotelin kanssa samassa rakennuksessa, joten se tulee usein väistämättä tutuksi risteilymatkailijoille.