Saarenmaa

Viron suurin saari Saarenmaa on tunnettu ainutlaatuisena ja keskiaikaisen tyylikkyytensä säilyttäneenä lomakohteena. Se on erinomainen valinta risteily- ja laivamatkakohteeksi ja sopii hyvin niin parin päivän kuin vaikka viikonkin mittaiseen lomailuun. Saarenmaa on Viroa aidoimmillaan ja se näyttää Virosta aivan uuden puolen. Saarenmaa on yksi Viron suosituimmista kylpylälomakohteista ja mukavaa vaihtelua perinteisille Tallinnalle ja Pärnulle.

Risteilyt ja matkustaminen

(kuva: Ave Maria Mõistlik CC-BY-SA)

(kuva: Ave Maria Mõistlik CC-BY-SA)

Saarenmaa sijaitsee Tallinnasta katsottuna 230 km päässä. Matka on helppo toteuttaa siten, että matkustaa ensin laivalla Tallinnaan ja jatkaa sitten bussilla Saarenmaahan Kuressaaren kaupunkiin. Omalla autolla perille pääsee parhaiten lautalla, joka lähtee 140 km päässä Tallinnasta sijaitsevassa Virtsun satamassa. Saarenmaan matkailun voi halutessaan yhdistää myös esimerkiksi Pärnun risteilyyn, sillä sinne on suora bussiyhteys myös Pärnusta.

Saarenmaan valmismatkoja järjestävät useat matkanjärjestäjät ja Eckerö Line, sekä Tallink Silja laivayhtiöt. Matkan hintaan sisältyvät yleensä sekä risteilyliput että bussiliput. Kannattaa myös katsoa tarjolla olevat paketit, joista voi löytyä edullinen viikonloppu- tai kylpylälomapaketti.

Saarenmaan hotellit ja muu majoitus

Saarenmaan hotellit sijaitsevat pääasiassa saaren pääkaupungissa Kuressaaressa. Tarjolla on useitakin erilaisia vaihtoehtoja, joista voi valita itselleen kaikkein mieluisimman. Suosittuja majoituspaikkoja ovat erityisesti kylpylähotellit, sillä Saarenmaalle tullaan monesti kylpylälomalle. Kuressaareen on aikoinaan perustettu Viron ensimmäinen kylpylä. Kylpylöissä voi nauttia ihanista hoidoista ja tarjolla olevista saunoista ja altaista.

Muita majoitusvaihtoja ovat esimerkiksi erilaiset vierasmajat ja lomatalot ja kesällä suosittuja ovat myös leirintäalueet. Risteilymatkalaiselle helpoin vaihtoehto ovat hotellit, koska ne saa yleensä varattua kätevästi valmismatkan yhteydessä.

Ainekset rentoon kylpylä- tai luontolomaan

Saarenmaa on ehdottomasti paikka, jonne tullaan rentoutumaan. Kylpylämahdollisuuksien lisäksi koko tyyni ja rauhallinen saari suorastaan kutsuu luokseen viettämään rentouttavaa ja virkistävää minilomaa. Koskematonta saaristoluontoa löytyy paljon ja yksi loma-aktiviteetti onkin vain saaren tutkiminen kävellen tai vuokrattavissa olevalla polkupyörällä.

Piispanlinna (kuva: Sabine Hack CC-BY-SA)

Piispanlinna (kuva: Sabine Hack CC-BY-SA)

Rentoutumisen lisäksi Saarenmaa sopii myös aktiivisempaa lomaa kaipaavalle. Kylpylöille ja luontosamoilulle vastakohtana toimivat golf- ja tenniskentät, sekä lukuisat sukellus- ja melontamahdollisuudet. Suosittuja aktiviteetteja matkalaisten keskuudessa ovat myös kalastus ja ratsastus, joihin Saarenmaa tarjoaa upeat puitteet. Kesällä Saarenmaa on Pärnun tavoin ihanteellinen kohde myös pienelle rantalomalle.

Saarenmaan nähtävyydet

Saarenmaa on historiallisesti merkittävä paikka ja nähtävyyksiä riittääkin paljon. Nähtävyydet sijoittuvat helposti suhteellisen pienelle alueelle, joten niitä on helppo käydä katsomassa. Saarenmaa on siitä kiehtova saari, että minne tahansa meneekin, löytää aivan varmasti jotain näkemisen arvoista.

Kuressaari on käytännössä Saarenmaan ainoa kaupunki ja samalla myös saaren oma pääkaupunki. Sen vanhakaupunki on kaunista ja rauhallista seutua, jonka kadut ja rakennukset henkivät aitoa keskiaikaista tunnelmaa. Sieltä löytyy runsaasti mielenkiintoisia antiikki- ja taideliikkeitä. Kuressaaren tunnetuimpia maamerkkejä puolestaan ovat Pyhän Nikolain kirkko, Kuressaaren silta, erittäin hyvin säilynyt vanha Piispanlinna ja yli 100 vuotta vanha Veski-tuulimylly, joka toimii nykypäivänä myös kahvilana.

Vaikka Kuressaari onkin Saarenmaan ainoa varsinainen kaupunki, löytyy nähtävää muualtakin. Saarenmaa on tunnettu tuulimyllyistään ja sen vuoksi matkailijoita usein kiinnostaakin Anglan tuulimyllymäki, josta löytyvät saaren merkittävimmät Tuulimyllyt.

Pangan rantatörmä

Pangan rantatörmä

Pangan rantatörmä on koko läntisen Viron korkein kohta. Se on kalkkikivestä muotutunut rantatörmä, jolla on korkeutta 21 metriä merenpinnasta. Sillä on oma paikkansa lukuisissa muinaisissa kansantaruissa, joissa se toimi mm. jumalien lepyttelypaikkana.

Pangalle vastakohtana toimii Kaalin meteoriittikraateri, joka on syntynyt tuhansia vuosia sitten. 22 metriä syvä kraateri on hyvin vaikuttava näky ja sen vuoksi suosittu vierailukohde.

Saarenmaan ruokaherkut

Saarenmaan parhaat ravintolat löytyvät Kuressaaresta aivan kaupungin raatihuoneen tuntumasta. Vaihtoehtoihin lukeutuvat niin edullisemmat pikaruokapaikat kuin hintavammat ravintolatkin. Saarenmaalla pääsee nauttimaan monipuolisista grilliherkuista, sekä mm. italialaisesta ruoasta. Myös perinteistä virolaista ruokaa on tarjolla jonkin verran. Keskusta-alueelta löytyy ravintoloita lähes joka kulmasta, joten ruokapaikan löytäminen ei ole ongelma. Paikallinen erikoisuus on mm. grillattu villisika.

Saarenmaa on tunnettu hyvästä leivästä ja oluesta. Makeanhappamia, aitoja saarenmaalaisia leipiä saa Kuressaaresta useammaltakin leipomoketjulta ja se on hyvä kotiinvieminen. Saarenmaalla tehdään yhä kotiolutta ja missään muualla ei pääsekään maistamaan sitä yhtä aidoimmillaan.

Saarenmaan ostokset

Saarenmaan Kuressaari on varsinkin kesäaikaan erinomainen paikka erilaisille toriostoksille. Kuressaari Turg on keskeisin ostospaikka kesäaikaan ja sieltä saa mm. käsitöitä, sekä paikallisia luomutuotettuja elintarvikkeita. Toria vastapäätä sijaitsee tavaratalo Kaubamaja ja se on tavaratalolle tyypillisellä tavalla pullollaan erilaista tavaraa ja mm. vaatteita ja kenkiä.

Keskustassa on muutama pieni puoti, jotka soveltuvat hyvin ainakin tuliaisten ostoon. Virolaisten suositulla Kalev-suklaalla on oma puoti Kuressaaressa ja sieltä onkin hyvä ostaa suklaaviemiset kotiin. Piispanlinnan piha on lisäksi erinomainen paikka ostaa käsitöitä, kuten keraamisia ja lasiesineitä.