Haapsalu

Viron länsirannikolla sijaitseva Haapsalu on suosittu matkailukaupunki. Se on heti Pärnusta seuraavana maan toiseksi suosituin kylpyläkaupunki. Haapsaluun voi tehdä joko omatoimisen risteilymatkan tai varata järjestetyn valmismatkan. Kylpylöiden lisäksi Haapsalu on tunnettu hiekkarannastaan ja kesäisin auki olevista nähtävyyksistä, sekä tapahtumista.

Risteilyt ja valmismatkat

Kuursaal (kuva: Mariane37 CC-BY-SA)

Kuursaal (kuva: Mariane37 CC-BY-SA)

Haapsalu on matkailijan näkökulmasta helposti saavutettavissa. Tallinnan risteily ja bussimatka Tallinnasta Haapsaluun ovat hyvä vaihtoehto perille pääsemiseksi. Monet matkanjärjestäjät järjestävät erilaisia valmismatkoja, joihin kuuluvat laivaliput ja bussikuljetukset paikan päälle. Valmismatkat ovat tyypillisesti kylpylämatkoja, koska se on Haapsalun ykkösaktiviteetti.

Suosittua on yhdistää Haapsalun matka muutaman päivän Tallinnassa oleskeluun, koska nämä kaksi kaupunkia ovat niin hyvien yhteyksien päässä toisistaan. Haapsalu sopii matkakohteeksi niin viikonloppulomalle kuin vähän pidemmällekin lomalle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koska Haapsalu on Pärnun tavoin kesäkaupunki, kannattaa sinne matkustaa kesä-elokuun välisenä aikana.

Haapsalun hotellit ja kylpylät

Haapsalussa on hotelleja eri puolilla kaupunkia. Niitä löytyy niin satamasta kuin myös rautatieaseman tuntumasta ja vanhankaupungin alueelta. Parhaat kylpylähotellit sijaitsevat satamassa ja osa myös rautatieaseman vieressä Paralepa-rannalla.

Haapsalu on erityisen kuuluisa mutakylvyistä, jotka aloitettiin jo vuonna 1825. Kaupungista löytyykin useita mutakylpylöitä tai kylpylähotelleja, jotka tekevät kuuluisa Haapsalun mutakylpyjä. Yksi tällainen on rautatieaseman tuntumassa sijaitseva Fra Mare Thalasso Spa, joka on hoitojensa ja sijaintinsa vuoksi yksi suosituimmista kylpylöistä Haapsalussa.

Hieman perinteisempää kylpylää taas edustaa satamassa lahden rannalla sijaitseva Spa Hotell Laine, joka on viihtyisä ja edullinen kylpylähotelli.Sieltä löytyvä uima-allas, saunaosasto, kauneushoitola ja ravintola.

Kuuluisat rakennukset

Vaikka Haapsaluun tullaan ensisijaisesti kylpylälomalle, tarjoaa kaupunki muutakin nähtävää ja tehtävää. Kun rentouttavista mutakylvyistä on saatu tarpeeksi, voi vaihtelun vuoksi mennä tutkimaan kaupunkia ja sen nähtävyyksiä, jotka eivät kaikki ole aivan sieltä perinteisemmästä päästä ja sen vuoksi kiinnostavat matkailijoita. Haapsalussa kaikki nähtävyydet ovat auki pääasiassa vain kesällä.

Haapsalun Piispanlinna on kenties koko kaupungin tunnetuin rakennus. Sen lisäksi, että linnassa voi vierailla sitä katsomassa, järjestetään siellä kesäisin paljon ohjelmaa, kuten erilaisia työpajoja koko perheelle. Piispanlinnasta löytyy myös yksi Baltian maiden suurimmista kirkoista ja museo, joka esittelee linnan historiaa ja keskiaikaista elämää, mm. sen aikaista lääketiedettä.

(kuva: Kulmalukko  CC-BY-SA)

(kuva: Kulmalukko CC-BY-SA)

Kuursaal on ainut edelleen pystyssä oleva, alkuperäisenä säilynyt täysin puinen rakennus. Rakennuksessa on ravintola, jossa turistit tykkäävät käydä syömässä paikan erikoisuuden vuoksi. Lisäksi rakennuksen yhteydessä on lava, jossa on kesäisin erilaisia konsertteja ja muita esityksiä.

Haapsalun mielenkiintoiset museot

Haapsalussa on monta mielenkiintoista museota. Haapsalun vanhan rautatieaseman tiloissa oleva Viron rautatiemuseo esittelee vanhoja vetureita ja junia. Lisäksi siellä on Euroopan pisimpiin laitureihin kuuluva 216 metriä pitkä katettu laituri, joka on vaikuttava näky.

Evald Okas-museo on yksi mielenkiintoisimmista Viron taidemuseoista. Se esittelee nimeään kantavan taiteilijan värikkäitä teoksia. Lisäksi museon tiloissa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten Haapsalun lasitaidepäivät heinäkuun aikana.

Kolmas mainittava museo Haapsalussa on Haapsalun tietoliikennemuseo, joka ei sijaitse ihan keskustassa, joten sinne kannattaa mennä esimerkiksi pyörällä tai omalla autolla. Museo esittelee tietoliikenteen kehittymistä Virossa ja esillä onkin mm. eri aikakausien puhelimia.

Muuta tekemistä

Aafrika-ranta

Aafrika-ranta

Ilonin Ihmeidenmaan galleria ja puuhatalo on suosittu vierailukohde etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Itse taiteilija Ilon Wikland on ollut mukana toteuttamassa tätä monipuolista puuhakeskusta. Wikland tunnetaan parhaiten Astrid Lidgrenin suosittujen lastenkirjojen kuvittamisesta ja ne ovatkin paljon esillä itse keskuksessakin.Talosta löytyy lukuisia teemahuoneita, elokuvateatteri, galleria ja puuhatiloja, joissa järjestetään mm. työpajoja.

Aarika-ranta on erinomainen paikka perinteiseen rannalla makoiluun ja uimiseen. Rannalla on myös miellyttävä promenadi, jonka varrella on erilaisia ravintoloita ja nähtävää. Muita mahdollisia aktiviteetteja Haapsalussa ovat esim. keilaus ja muut urheilulajit.

Haapsalun ravintolat

Haapsalun parhaat ravintolat löytyvät rannan yhteydestä sen lähikaduilta ja rantapromenadilta. Rantapromenadilla sijaitsevan Kuurhoonen sanotaan olevan edustavimman ja kalleimman näköinen ruokapaikka koko kaupungissa. Näyttävän ulkomuodon lisäksi tarjolla on tietysti maistuvaa ruokaa.

Monien ravintoloiden yhteydessä on kesäterassi ja ulkona syöminen onkin suosittu ajanviete Haapsalussa. Tarjolla on mm. pizzaa ja erilaisia maistuvia kahvilaherkkuja, joita nauttii mielellään auringonpaisteessa ja hyvässä seurassa. Herkullisia kalaruokia, pastaa ja salaattia saa Kongo-hotellilta ja mielenkiintoisin ruokapaikka on kenties kokonaan pelkillä hirsillä sisustettu Talumehe Köörts.

Kaiken kaikkiaan Haapsalussa ei ole vaikea löytää hyvää ja edullista ravintolaa. Monet ravintolat sijaitsevat myös hotellien yhteydessä, mikä on kätevää, jos Haapsaluun tulee kylpylälomalle. Suosittuja ruokia edellämainittujen pizzojen ja pastojen lisäksi ovat erilaiset grilliruoat ja kesäsäähän soveltuvat herkut. Jonkin verran tarjolla on myös entisen Neuvostoliiton aikaisia ruokia.

Haapsalun ostokset

Haapsalussa on useampikin hyvä ostospaikka. Shoppailla voi yksittäisissä liikkeissä, toreilla ja kauppakeskuksissa, joita kaikkia kaupungista löytyy. Jos ostosten tekoon ei ole varattu kauheasti aikaa, hoituvat ne nopeasti Lossiplatss-aukiolla ja sen vieressä kulkevalla Karja-kadulla. Tältä alueelta saa edullisesti paikallisia tuotteita, kuten käsitöitä, vaatteita ja herkullisia elintarvikkeita.

Posti-katu ja Tallinnanmaantie, sekä niiden välinen alue ovat Lossiplatss-aukion ohella hyviä shoppailuseutuja. Tällä alueella kannattaa katsastaa ainakin Kaubamaja-tavaratalo, josta saa helposti lähes mitä tahansa. Haapsalusta, kuten Virosta yleensä, kannattaa ostaa mm. käsitöitä, edullisia vaatteita ja elintarvikkeita, jotka ovat huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa. Alkoholi- ja tupakkatuotteiden kanssa kannattaa aina muistaa tuontirajoitukset.