Välimeren risteilyt

Välimeren risteily on oiva tapa nähdä useampi maa yhdellä matkalla ja nauttia turkoosina kimmeltävästä merestä, jonka ympäristössä on saanut syntynsä niin länsimainen sivistyksemme kuin maailman parhaimmistoon kuuluvat viinitkin. Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan vaihtoehdon eri risteilyreittien kirjosta.

Välimeren risteilyjen suosituimpia pysähdysmaita ovat Espanja, Italia, Kanariansaaret, Kreikka, Malta, Pohjois-Afrikka, Ranska ja Turkki. Uudempia kohteita ovat esimerkiksi Kroatia ja Montenegro. Maissa pääsee nauttimaan erilaisista kaupunkikulttuureista, shoppailusta, auringosta ja rantaelämästä. Myös ruoka on suuressa osassa risteilyllä, niin maissa kuin laivallakin pääsee nauttimaan pysähdyspaikkojen paikallisista herkuista. Lisäksi laivallakin on tekemistä riittämiin: kauneushoitoloita, kiipeilyhalleja, juoksuratoja ja lisää sitä aurinkoa kansipaikoilla pötkötellessä.

Varaa Välimeren risteily

Välimeren risteilyä varatessa kannattaa tutustua etukäteen eri reittivaihtoehtoihin ja miettiä, mikä olisi ensinnäkin kestoltaan paras vaihtoehto, millä reitillä on kiinnostavimmat kohteet ja mitä risteily sisältää. Usein risteilypaketteihin kuuluu kaikki lennoista hotelleihin ja itse risteily täysihoitoineen. Moniin paketteihin kuuluu myös opastettuja kierroksia kohteissa. Risteilyjen kesto vaihtelee usein neljästä päivästä jopa kolmen viikon mittaisiin risteilyihin. Esimerkiksi kotimainen Kaleva Travel -matkatoimiston valikoimaan kuuluu Välimeren risteilyt.

Espanja

(Kuva: Neil Sequeira CC BY-ND 2.0)

(Kuva: Neil Sequeira CC BY-ND 2.0)


Espanjan Barcelona on monien Välimeren risteilyjen aloitussatama ja suosituimpia pysähdyskohteita. Myös Málaga on suosituimpia pysähdyspaikkoja. Muita Espanjan kohteita ovat Alicante, Kanariansaaret, Mallorca ja Pohjois-Afrikan puolella sijaitseva Ceuta. Espanja on täynnä mielenkiintoista kulttuuria, arkkitehtuuria ja herkullista ruokaa. Barcelonan jännittävä arkkitehtuuri Sagrada Famíliasta Casa Batllóon sekä herkut tapaksista cavaan odottavat ihmettelijäänsä & maistajaansa. Lisäksi Etelä-Espanjan hiekkarannoilla pääsevät rantaleijonatkin paistattelemaan.

Italia

Italian suosituimmat pysähdyspaikat ovat Firenze (Livorno), Napoli, Rooma (Civitavecchia) ja Venetsia. Myös saaret Capri ja Sisilia varastavat matkalaisten sydämet joka vuosi. Kaikki tiet ja vesitiet vievät Roomaan, sillä Ikuisen kaupungin historia on vertaansa vailla. Venetsia taas on nähtävä kerran elämässä – ennen kuin se uppoaa. Upeissa kaupungeissa vaeltaessaan täytyy maistaa italialaista jäätelöä, gelatoa.

Kreikka

Välimeren ympäristö on täynnä hyviä viinimaita (Kuva: jenny downing CC BY 2.0)

Välimeren ympäristö on täynnä hyviä viinimaita (Kuva: jenny downing CC BY 2.0)


Kreikassa paatit pysähtyvät useimmiten Ateenassa (Piraeus), Korfulla, Mykonosissa ja Santorinilla. Kreikan historia, loistava keittiö ja henkeäsalpaavat maisemat tekevät siitä matkakohteiden klassikon. Käy ainakin Ateenan Akropoliksella ja Santorinilla, jonka läheisyydessä muinainen Atlantis on saattanut olla.

Kroatia

Kroatian Split on uusimpia Välimeren risteilyjen kohteita. Yhtenä Välimeren aurinkoisimmista paikoista tunnettava Split on syntynyt Keisari Diocletianuksen palatsin ympärille. Palatsi on kaupungin suosituimpia kohteita ja Unescon maailmanperintökohde. Alueella viljellään viiniä ja oliiveja – muista maistaa molempia pysähdykselläsi.

Ranska

Ranskassa Välimeren risteilijät pysähtyvät mieluiten Cannesissa, Korsikalla, Marseillesissa, Monte Carlossa ja Nizzassa. Côte d’Azur (Sininen rannikko) eli Ranskan Riviera on paitsi rikkaiden ja julkkisten suosima loma-alue, mutta myös auringonpalvojien unelmakohde. Korsika taas on seesteinen saari ja Marseilles on vanhin kaupunki, jonka historia kiinnostaa monia.

Turkki

Turkin ykköspysähdyspaikkoja ovat Efesus (Kusadasi) ja Istanbul. Turkin kohteissa kannattaa maistella ainakin omenateetä, joka kuumuudesta huolimatta maistuu taivaalliselta – ja jota tarjoillaan joka paikassa kaupoista ravintoloihin. Historiallinen Efesus tunnetaan historiallisuudestaan ja siitä, että Kleopatrakin on käynyt siellä. Istanbul taas on äärimmäisen kiinnostava sekoitus itää ja länttä, modernia ja perinteistä.

Sisilian auringon alla (Kuva: Miguel Virkkunen Carvalho CC BY 2.0)

Sisilian auringon alla (Kuva: Miguel Virkkunen Carvalho CC BY 2.0)