Pärnun nähtävyydet ja tekemistä

Pärnu on matkailijan kannalta miellyttävä kaupunki, koska se tarjoaa nähtävää ja tekemistä, mutta kaikki oleellinen löytyy keskustasta ja rannan alueelta. Matkailijan ei siis tarvitse juosta kiireessä paikasta toiseen, vaan Pärnuun voi tutustua rauhassa kävellen. Kaupunkiin tutustuminen onkin kylpylälomalaiselle kivaa vaihtoehtoista ajanvietettä. Pärnu tarjoaa turistille kauniita rakennuksia, museoita ja ranta-alueen aktiviteetteineen.

Pärnun olennaisimmat alueet ovat ydinkeskusta ja ranta-alue. Näiden kahden alueen parissa matkalainen saakin helposti kulutettua aikaa vaikka useamman päivän. Keskusta-alueelta löytyvät Pärnun merkittävimmät rakennukset ja olennaisimmat museot, kun taas rannasta löytyy miellyttävä rantapromenadi, sekä kauniita katuja ja taloja ihastuttavine puutarhoineen.

Pärnun merkittävimmät rakennukset

Elisabetin kirkko (kuva: WikedKentaur CC-BY)

Elisabetin kirkko (kuva: WikedKentaur CC-BY)

Pärnun keskustan pääkadun Rüütlin varrelta on hyvä aloittaa nähtävyyksien katselu ja kaupunkiin tutustuminen. Rüütlin varrelta löytyvät merkittävimmät Pärnun rakennukset, kuten Pärnun kaupunginmuseo ja kaupungin vanhin rakennus Punainen Torni (Punane Torn). Pärnun katukuva on Tallinnan tavoin täynnä erilaisia kirkkoja ja Rüütlin varsia reunustavatkin erityisesti kuvankauniit ortodoksikirkot.

Vaikka Pärnussa on lukuisia kirkkoja, voi keskustasta nimetä kolme erityisen merkittävää. Ensimmäinen näistä on ortodoksinen Katariinan kirkko, jonka rakennutti aikoinaan Katariina Suuri. Kirkko on vaikuttava niin sisältä kuin ulkoa. Pärnun Kirstuksen kirkastumisen kirkko on edellä mainittua Katariinan kirkkoa uudempi, mutta yhtä vaikuttava. Kirkon erityistä antia ovat upeat korttelit ja sisältä löytyvät Uusi Testamentti -aiheiset seinämaalaukset. Kolmas merkittävä kirkko keskustassa on Elisabetin kirkko, joka on sekoitus barokkilaista ja goottilaista tyyliä.

Jos jatkaa Rüütlia eteenpäin Nikolai- ja Uus-katujen suuntaan, tulee vastaan hieno jugend-tyylinen rakennus, Raatihuone eli Pärnun kaupungintalo. Rüütli on yllämainittujen nähtävyyksien ohella kenties paras paikka Pärnussa nähdä paikallisia asuinrakennuksia ja toinen toistaan kauniimpia taloja, sekä historian havinaa.

Mielenkiintoisia museoita ja kesätekemistä puistossa

(kuva: Ave Maria Mõistlik CC-BY-SA)

(kuva: Ave Maria Mõistlik CC-BY-SA)

Pärnussa on muutamia vierailemisen arvoisia museoita. Merkittävin museo lie Pärnun Nykytaiteen museo, joka sijaitsee matkan varrella, jos suuntaan keskustasta rantaa kohti. Museo on laajalti tunnustettu ympäri Viroa ja siellä pidetään vuosittain suositut elokuvafestivaalit. Museosta löytyy myös laadukas taidegalleria ja viihtyisä kahvila. Toinen mielenkiintoinen museo on Rüütlin varressa sijaitseva Pärnu museo, joka kertoo kattavasti Pärnun historiasta.

Toinen Nykytaiteen lisäksi keskustan ja ranta-alueen välisistä merkittävistä maamerkeistä on Rannapark, suuri puistoalue. Se on suosittu vierailukohde etenkin kesällä, jolloin se on kauneimmillaan ja tarjoaa ihmisille mukavan ajanviettopaikan luonnon helmassa. Puistosta löytyy kukkaistutuksia, leikkipuistoja, sekä erilaisia patsaita ja taideteoksia. Puistossa sijaitsee myös yksi Pärnun kaupungin historian kannalta merkittävimmistä muistomerkeistä, nimittäin Tallinnan portti. Portin lisäksi historiaa pääsee näkemään Vallikraav-vallihaudoissa.

Ranta-aktiviteetteja, kulttuuria ja paljon tapahtumia

Kylpylät ovat merkittävin aktiviteetti Pärnun kaupungissa, mutta kaupungista löytryy muutakin tekemistä. Kesäisin ranta-alue on suosittu paikka uimiseen, sekä erilaisten pallopelien, kuten rantalentopallon pelaamiseen. Ranta on erinomainen paikka polkupyöräretkille ja sieltä saakin helposti pyörän vuokrattua. Rannalla voi myös osallistua kanoottiretkelle tai ratsastaa hevosella.

Rantapromenadi (kuva: Ave Maria Mõistlik CC-BY-SA)

Rantapromenadi (kuva: Ave Maria Mõistlik CC-BY-SA)

Pärnussa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa kulttuuria. Pärnu keskuksen yhteydessä sijaitsee kulttuuritalo, jossa järjestetään erilaisia musiikkiesityksiä, enimmäkseen oopperaa ja klassista. Endla-teatterissa pääsee puolestaan nauttimaan mm. teatteriesityksistä ja sen yhteydessä toimivasta taidegalleriasta löytyy kaikenlaista kivaa taiteen ystävälle.

Pärnu on kesällä monien tapahtumien keskipiste. Siellä järjestetään mm. yllämainitut elokuvafestivaalit, sekä lukuisia konsertteja ja muita musiikkitapahtumia. Kesällä järjestetään Hansapäeväd, joka on keskiaikainen tapahtuma ja tuokin Pärnuun mm. keskiaikaista ruokaa, esityksiä ja esineitä. Talviajan merkittävin tapahtuma on hiihtolomaan sijoittuva Ice Festival, jonka teemana ovat nimensä mukaisesti jää ja lumi. Luvassa on tapahtumia, musiikkiesityksiä ja paljon koko perheen aktiviteetteja.