Pietarin nähtävyydet ja tekemistä

Pietari on kaunis kaupunki. Se sopii erinomaisesti kulttuurin ja tapahtumien ystäville ja venäläistä historiaa löytää jo kaduilta yllin kyllin. Pietarin parasta antia ovat upeat kirkot ja palatsit. Kun Pietariin lähtee, kannattaa myös vierailla museoissa. Pietarista löytyy myös hyviä vaihtoehtoja lapsiperheille, mm. eläintarha ja sirkus.

Loisteliaat palatsit

Talvipalatsi (kuva: Nagyman CC-BY-SA)

Talvipalatsi (kuva: Nagyman CC-BY-SA)

Pietarin upeista rakennuksista yksi tunnetuimmista on varmasti keisarin talviasuntonakin aikoinaan toiminut Talvipalatsi. Historiallisesti merkittävä rakennus on upea näky ja kun palatsin aukiolle eksyy, luulee helposti menneensä ajassa taaksepäin, kun vastaan tulee vanhanaikaisesti pukeutuneita ihmisiä ja hevosvaunuja. Nykyään Talvipalatsi on osa Eremitaasi-taidemuseota.

Toinen merkittävä palatsi löytyy Heinätorilta Moika-joen rannalta. Jusopovin palatsi on erityisen kuuluisa siitä, että keisariperheen palveluksessa ollut Rasputin sai surmansa siellä. Palatsin opastetuilla kierroksilla pääseekin tutustumaan lähemmän kyseiseen tapahtumaan. Palatsin yhteydessä on myös teatteri, jossa voi nähdä mielenkiintoisia venäläisiä esityksiä.

Kuvankauniit kirkot ja luostarit

Palatsien lisäksi Pietarissa riittää kirkkoja ja luostareita. Yksi tunnetuimmista kirkoista on Iisakin kirkko, jonka rakentamiseen kului yhteensä 40 vuotta. Kirkon upea kultainen kupoli on maailman neljänneksi korkein. Kirkosta on mahdollisuus päästä ihailemaan uskomattoman upeaa näköalaa ja tornista näkee jopa koko Pietarin.

Toinen erityisen tunnettu Pietarin kirkko on Verikirkko, joka sijaitsee Gribojedovin kanavan varrella. Kirkko on upeine kupoleineen ja sisältä löytyvine mosaiikkeineen yksi Pietarin kauneimmista rakennuksista.

Verikirkko

Verikirkko

Luostareista tunnetuin on Nevski Prospektin varrella sijaitseva Aleksanteri Nevskin luostari. Luostarissa vieraillessa on tärkeä noudattaa oikeanlaista pukukoodia, eikä paikalle sovi mennä esimerkiksi pelkässä t-paidassa. Luostarin yhteydessä on myös tunnettu hautausmaa, jonne on haudattu lukuisia venäläisiä merkittäviä henkilöitä. Hautausmaalla lepäävät mm. kirjailija Fjodor Dostojevski ja säveltäjä Pjotr Tšaikovski.

Mielenkiintoiset museot

Pietarin museoista merkittävin on maailmanlaajuisestikin erittäin arvostettu Eremitaasi. Museon päärakennus sijaitsee Palatsinaukion laidalla, mutta sen lisäksi sillä on olemassa useita sivumuseoita. Museon kaikkia upeita taideteoksia ja esineitä ei ehdi millään katsoa yhdellä kerralla, eikä edes kahdella. Kannattaakin etukäteen ottaa selvää, mitkä näyttelyt kiinnostavat itseä eniten.

Venäläisen taiteen museo sijaitsee lähellä Eremitaasia. Se on nimensä mukaisesti katsaus venäläiseen taiteeseen, niin menneeseen kuin nykytaiteeseenkin. Museossa on nykyään jopa yli 400 000 erilaista taideteosta, joista vanhimmat ovat peräisin 800-900-luvulta.

Dostojevski-museo on mielenkiintoinen ja varteenotettava vaihtoehto kaikista Pietarin museoista. Se kertoo arvostetun venäläisen kirjailijan elämästä varsin autenttisella ja mukaansa tempaavalla tavalla. Museo on mahdollisimman aito kopio Dostojevskin entisestä asunnosta.

Pietarin kauniit puistoalueet

Kesäpuisto

Kesäpuisto

Pietari on siitä mainio kaupunki, että se on upea sekoitus mahtavia rakennuksia ja kauniita luonnonalueita. Pietarissa onkin muutama suosittu puisto, jotka varsinkin kesäisin houkuttelevat paikalle runsaasti turisteja ja myös paikallisia asukkaita.

Kenties hienoin kaupungin puistoista on Kesäpuisto. Se on kaupungin vanhin puisto vuodelta 1704. Puistossa riittää nähtävää, mm. Kesäpalatsi, erilaiset eurooppalaiset veistokset, kukat ja istutukset, sekä suihkulähteet. Puisto on varsinkin iltaisin todella tunnelmallinen paikka ja siellä onkin kesäaikaan ihmisiä hyvin myöhään yöhön.

Toinen merkittävä viheralue Pietarissa on Kasvitieteellinen puutarha. Puutarhasta löytyy venäläisiä kasveja, sekä paljon erilaisia eksoottisempia kasveja joka puolilta maailmaa. Lajikkeita on yhteensä yli 12 000. Kasvitieteellinen puutarha sopii hyväksi vierailukohteeksi myös lapsiperheille, sillä kiehtovampia kukkia ja muita kasveja saa hakea.

Vaihtoehtoja lapsiperheille

Lapsiperheet viihtyvät Pietarissa siinä missä muutkin, sillä tekemistä ja näkemistä riittää. Hyvä vaihtoehto viihtyisään päivään lasten kanssa on esimerkiksi Leningrad Zoo tai Zoopark-eläintarha. Eläintarhassa on yli 2000 erilaista eläintä ja sieltä löytyy sellaisiakin eläimiä, joita ei esimerkiksi Suomen eläintarhoissa voisi kuvitella näkevänsä, kuten jääkarhuja. Eläintarha ob auki ympäri vuoden.

Toinen eläinaiheinen lasten suosikki on Eläintieteellinen museo. Museo esittelee lähestulkoon kaikkea eläinkuntaan kuuluvaa. Kerrallaan esillä museossa on 30 000 erilaista näytettä ja yhteensä niitä on museossa yli 60 miljoonaa. Museossa voi nähdä niin valaiden luurankoja kuin eksoottisia perhosiakin.

Yksi Pietarin kiinnostavista erikoisuuksista on Ciniselli-Sirkus, joka sijaitsee lähellä Gostiny Dvorin metroasemaa. Esityksiä järjestetään useita päivässä ja liput näytöksiin on helppo saada. Sirkuksen yhteydessä on myös maailman vanhin sirkusmuseo.

Muita sopivia vierailukohteita lapsille ovat mm. Demmeni-marionettiteatteri, jossa pääsee seuraamaan ainutlaatuista nukketeatteria ja Ristisaari, josta löytyy huvipuisto Divo Ostrov, sekä delfinaario.