Tallinnan nähtävyydet ja tekemistä

Tallinnassa riittää nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Tallinnan nähtävyydet pitävät sisällään niin historiallisia kohteita kuin muutakin mielenkiintoista, joiden parissa vierähtää helposti vaikka koko päivä. Historiallisesti kiinnostavimmat nähtävyydet löytyvät Vanhastakaupungista, mutta myös muualla Tallinnassa kannattaa piipahtaa katsomassa näyttäviä rakennuksia ja hakemassa uusia elämyksiä.

Vanhankaupungin nähtävyydet

Historiallisesti Tallinnan vanhakaupunki on alueena kenties kaikkein merkittävin. Se on nähtävyyksien katseluun miellyttävä, koska se on kooltaan melko pieni ja helppo kulkea läpi jalkaisin. Vanhastakaupungista löytyy paljon keskiaikaisia rakennuksia, sekä niiden lomaan perustettuja liikkeitä, ravintoloita ja kahviloita ja museoita. Vanhakaupunki on tunnelmaltaan sekoitus keskiaikaista ja nykyaikaista pikkukaupungin elämää ja se viehättää monia turisteja.

Laiva merenkulkumuseossa (kuva: Pudelek (Marcin Szala)  CC-BY-SA)

Laiva merenkulkumuseossa (kuva: Pudelek (Marcin Szala) CC-BY-SA)

Vanhakaupunki on helppo jakaa ylä- ja alakaupunkiin, millä oli suuri merkitys Tallinnan historiassa. Toompean mäki, eli melkein 50 metriä korkea kalkkikivimäki, käsittää käytännössä lähes kokonaan vanhankaupungin yläkaupungin. Toompean mäki on aina ollut eräänlainen vallan symboli ja vielä nykyäänkin sen päällä sijaitseva Toompean linnoitus on Viron parlamentin kokoontumispaikka.

Toompean mäki houkuttelee turisteja ensisijaisesti upeiden näköalojensa vuoksi. Sieltä voi nähdä kahdesta eri kohtaa upeat maisemat, joko sataman suuntaan ja Suomenlahdelle tai vanhankaupungin ylle. Näköalapaikkojen ja Toompean linnan lisäksi mäen päällä voi ihailla seuraavia rakennuksia: Aleksanteri Nevskin katedraali, Tuomiokirkko, sekä Kiek in de Kök-vartiotorni.

Vanhankaupungin alakaupunki käsittää koko muun vanhankaupungin alueen. Alakaupungin keskipiste on ehdottomasti Raatihuoneentori, josta lähtevät kaikki tärkeimmät vanhankaupungin kadut. Raatihuoneentori on tänä päivänä suosittu tapahtumapaikka erilaisille markkinoille ja muita ihmisiä kerääville tapahtumille. Rakennuksista merkittävin alueella on varmasti korkeasta tornista helposti huomattavissa oleva Raatihuone. Suosittu vierailukohde Raatihuoneella on sen yhteydessä sijaitseva Raadin vankila ja Raadinvankilan valokuvamuseo, joka kuvaa erinomaisesti alueen historiallisia oloja.

Museoiden ystävälle Tallinnan vanhastakaupungista löytyy valinnavaraa. Tarjolla ovat mm. Merenkulkumuseo, Terveydenhoitomuseo, Luonnontieteellinen museo ja Teatteri- ja musiikkimuseo. Jos mielii nähdä lisää historiallisia rakennuksia, löytyvät alueelta esim. Vapaudenaukio, Dominikaaniluostari ja Pyhän Hengen Kirkko. Myös osia kaupunginmuurista löytyy vielä sieltä täältä alakaupunkia, vaikka 46:sta tornista ei olekaan jäljellä enää kuin korkeintaan puolet.

Nähtävyydet muualla Tallinnassa

TV-torni (kuva: Tanel Jõeäär  CC-BY)

TV-torni (kuva: Tanel Jõeäär CC-BY)

Tallinnan laululava on kuuluisa ulkoilmanäyttämö, koska sen lavalle mahtuu kerralla jopa 30 000 esiintyjää. Lavan ylle laskeutuva kupoli ja sen torni kiehtovat varsinkin kauempaa tulevia turisteja. Kesäisin torniin pääsee halutessaan myös vierailulle. Laululavan eteen avautuu laulukenttä, joka on historiallisesti tallinnalaisille merkittävä paikka. Kentällä järjestetään nykyään runsaasti erilaisia konsertteja ja tapahtumia.

Presidentinlinna sijaitsee Tallinnan Katariinanlaaksossa. Vuonna 1983 valmistuneen Presidentinlinnan läheisyydessä sijaitsee myös presidentin aikaisempi asunto, Kadriorgin linna. Kumpikin rakennus on näkemisen arvoinen upeiden puitteidensa ansiosta.

Tallinna TV-torni on yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Sieltä näkee lähes kaikkialle Tallinnaan ja se on myös erinomainen paikka pistäytyä vaikka lounaalle.

Tallinnan kiinnostavat vierailukohteet

Kalamaja on kiinnostavaa aluetta Tallinnassa vieraileville. Siellä sijaitsevat mm. kalasatama ja joka lauantai järjestettävät kalamarkkinat, sekä pari uutta kiinnostavaa nähtävyyttä Tallinnassa. Lentosatama soveltuu erityisesti lapsiperheille. Siellä pääsee näkemään erilaisia sotalaivoja ja sukellusveneitä ja kokeilemaan itse kaikenlaista. Kalamajan alueella toinen, hieman elämyksellisempi nähtävyys on Patarei-vankila. Vankilassa pääsee näkemään hyvin läheltä hieman karmaiseviakin puolia vankilan elämästä.

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha houkuttelee matkailijoita vierailulle ympäri vuoden. Paras aika vierailla on alkukeväästä, jolloin kukat alkavat kukkia. Myös keskellä kesää puutarha on kauneimmillaan, kun on paras kukinta-aika monille kasveille, esim. ruusuille.

Näkymää Tallinnan eläintarhasta (kuva: Ohpuu CC-BY-SA)

Näkymää Tallinnan eläintarhasta (kuva: Ohpuu CC-BY-SA)

Tallinnan eläintarha kiinnostaa etenkin lapsiperheitä. Suosittu kauppakeskus Rocca Al Mare sijaitsee aivan eläintarhan tuntumassa, joten päiväretken eläintarhaan voi yhdistää kätevästi myös shoppailureissuun. Eläintarhasta löytyy yli 350 erilaista eläinlajia. Halvin sisäänpääsy eläintarhaan on talvisaikaan.