Tallinnan ostokset

Tallinna on varsinainen ostosparatiisi. Ostosten tekeminen kaupungissa on helppoa, koska kaikki parhaat ostosapajat ovat keskittyneet melko pienelle alueelle. Ydinkeskustasta löytää helposti tutut ketjuliikkeet ja lisäksi paljon sellaisia pienempiä ja tuntemattomampia putiikkeja, joita ei Suomessa ole. Jos keskustan tarjonta on ehtinyt tulla tutuksi, voi myös helposti suunnata johonkin Tallinnan lukuisista ostoskeskuksista, joista kaukaisimmatkin ovat helpon matkan päässä.

Tallinnaan tullaan tekemään ostoksia paitsi monipuolisen tarjonnan, myös edullisen hinnan vuoksi. Hinnat ovat edulliset ainakin suomalaisen mittapuun mukaan. Tallinnasta kannattaa ensisijaisesti ostaa paikallista käsityötä, koriste-esineitä ja muuta erikoisempaa. Vaateostoksia tekemään tulleet löytävät aivan varmasti etsimänsä, sillä vaihtoehtoja kyllä riittää.

Tallinnan ostokset: Vanhakaupunki

tallinnan-ostokset-katu

Tallinnan vanhakaupunki on viehättävä ja kiehtova alue ostosten tekoon. Se on täynnä erilaisia viihtyisiä pikkuputiikkeja ja liikkeitä, joista löytyy vaikka mitä. Vanhankaupungin muurilla ja putiikeissa myydään mm. käsintehtyjä neuleita ja asusteita, erilaisia lasista ja puusta tehtyjä esineitä, keramiikkaa ja taidetta. Ostosten tekeminen vanhassakaupungissa on jo elämys itsessään, sillä liikkeet ovat erinomaisia kiertelyyn ja katseluun.

Vanhassakaupungissa on yllä mainittujen erikoisuuksien lisäksi tarjolla myös päivittäistä käyttötavaraa. Vaateostoksia tekevä löytää vanhastakaupungista niin kunnon design-liikkeitä kuin edullisempia, vaatteita päivittäiseen käyttöön myyviä kauppojakin. Kenkäostokset kannattaa suorittaa vanhassakaupungissa, jos etsii laadukkaita ja kestäviä jalkineita. Sieltä löytyvät mm. suositut kenkäkaupat Salamander ja Vivian Vau Kingasalong.

Vanhakaupunki on paras paikka ostaa tuliaiset ja matkamuistot, koska sieltä on mahdollisuus saada aitoja virolaista alkuperää olevia esineitä ja vaatteita.

Kauppakeskukset Tallinnan keskustassa

Vanhankaupungin tavoin myös muualla päin Tallinnaa kadut ovat täynnä erilaisia liikeitä, joista löytää vaikka mitä. Ne sijaitsevat kuitenkin sen verran yksittäin ja hajanaisesti, että monet suuntaavat tekemään ostokset Tallinnan lukuisiin ostoskeskuksiin. Helpoiten ja nopeiten se onnistuu jossakin Tallinnan keskustassa sijaitsevassa ostoskeskuksessa.

Kuuluisin Tallinnan keskustan ostoskeskuksista lienee Viru Keskus. Se sijaitsee lähellä vanhaakaupunkia, joten sinne on turistinkin hyvin helppo löytää. Viru Keskus on erityisen suosittu ostostentekopaikka päiväristeilijöiden keskuudessa, koska matkoihin ei mene juurikaan aikaa ja ostoskeskuksesta löytää helposti kaiken etsimänsä.

Viru Keskuksen liikkeistä löytyy runsaasti suurten ketjujen liikeitä, sekä erilaisia muodin erikoisliikkeitä. Viru soveltuu hyvin suomalaiselle shoppailijalle, joka haluaa löytää sellaisiakin kauppoja, joita ei kotimaassa ole. Virolaisia erikoisuuksia Viru Keskuksessa ovat esim. Ivon Nikkolo ja Bastion. Vaatteiden lisäksi kauppakeskuksesta voi ostaa lähes kaikkea, mitä kuvitella saattaa. On kirjoja, musiikkia, viihdettä, kauneustuotteita ja paljon muuta.

Viru Keskuksessa sijaitsee myös yksi Tallinnan tavarataloista, Kaubamaja. Se on ylivoimaisesti Tallinnan suosituin tavaratalo loistavan sijaintinsa ja monipuolisen valikoiman, sekä suhteellisen edullisten hintojen vuoksi. Kaubamaja on tyypillinen tavaratalo ja sieltä voikin olettaa löytävänsä lähes mitä tahansa.

Solaris Keskus (kuva: Dilas25 CC-BY-SA)

Solaris Keskus (kuva: Dilas25 CC-BY-SA)

Toinen suosittu kauppakeskus aivan Tallinnan keskustassa on Solaris Keskus. Se markkinoi itseään vapaa-ajan ja lifestyle-henkisen tavaran keskuksena. Kuten Virun, myös Solariksen valikoimaan kuuluu niin tuttuja kansainvälisiä ketjuja kuin tuntematomampia täysin virolaisiakin kauppoja. Solaris on erityisesti nuorison suosiossa, mikä näkyy osittain myös liikkeiden tarjonnassa. Vapaa-aikaa Solariksessa voi viettää muutenkin kuin vain shoppaillen, sillä kauppakeskuksesta löytyy mm. suuri elokuvateatteri ja konserttihalli.

Rotermannin kauppakeskus, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä kahdesta edellämainitusta, on hintatasoltaan muita keskustan kauppakeskuksia hieman korkeampi, mutta myös tarjonta erottuu selvästi edukseen. Persoonallisempia ja yksilöllisempiä ostoksia etsivät kannattaakin vierailla Rotermannissa. Nuorison keskuudessa todella suosittu, mutta Suomesta vielä puuttuva vaateliike Behrska on yksi esimerkki Rotermannin tarjonnasta.

Ostoskeskukset keskustan ulkopuolella

Rocca Al Mare

Rocca Al Mare

Tallinnasta eivät ostoskeskukset kesken lopu ja niitä löytyykin myös keskustan ulkopuolelta. Monien mielestä kannattaakin ehdottomasti lähteä hieman kauemmas ostoksille, jos vain aikaa on. Kenties suosituin kauempana sijaitsevista ostoskeskuksista on Rocca Al Mare. Rocca Al Maren suosio selittyy osittain sen sijainnilla, koska lähellä ovat mm. Tallinnan eläintarha ja ulkoilmamuseo. Ostokset voi siis hyvin sovittaa muuhun kiertelyyn. Rocca Al Maren 160 liikkeen tarjonta on monipuolisempi kuin missään muussa Tallinnan kauppakeskuksessa ja sen tiloista löytyykin vaihtoehtoja jokaiseen makuun.

Muita keskustasta hieman kauempana sijaitsevia kauppakeskuksia ovat mm. Kristiine Keskus ja Norde Centrum. Kristiine Keskukseen ei ole Viru Keskuksesta matkaa kuin kymmenisen minuuttia, joten sinne voi lähteä vähän kiireemmälläkin aikataululla. Kristiinessa on paljon samantyyppisiä kauppoja kuin Viru Keskuksessa, mutta lisäksi sieltä löytyy putiikkeja, joita ei missään päin Tallinnan keskustaa ole.

Norde Centrum on hyvä ostoskeskus viime hetken ostoksille, koska se sijaitsee lyhyen matkan päässä D-terminaalista. Laivalle palatessaan voi siis piipahtaa vielä pikaisesti tässä kauppakeskuksessa ja ostaa esim. viimeiset tuliaiset. Norde Centrum ei ole liikkeidensä puolesta kovin monipuolinen, mutta hyviä perusliikkeitä sieltä kuitenkin löytyy monia.

Torit ja markkinat

Tallinnassa on tyypillistä tehdä ostoksia myös erilaisilla toreilla ja markkinoilla. Näistä ostaessa on syytä muistaa, että korttimaksut eivät välttämättä käy. Käteistä on siis hyvä olla matkassa. Torit ovat tosin myös taskuvarkaille hedelmällisiä kohteita, joten omaisuudestaan kannattaa pitää huolta.

Kuuluisampia toreja Tallinnassa ovat Aseman tori eli Balti jaama turg ja keskustori eli Keskturg. Aseman tori tunnetaan venäläistorina ja myynnissä onkin paljon neuvostovaikutteista tavaraa vaatteista elintarvikkeisiin. Keskustori on yksi keskustan suurimmista toreista ja myytävänä onkin kaikenlaista tavaraa perus vaatteista ja elintarvikkeista moniin eriskummallisempiikin tuotteisiin. Kirpputoritavara on tällä torilla hyvin yleistä.

Mustamäentori on myös Tallinnan suurimpiin lukeutuva kauppapaikka. Se on aiemmin ollut hyvin suosittu etenkin suomalaisten keskuudessa. Myös Sadamarket ja Mere Keskus ovat erityisen suosittuja turistien keskuudessa, koska sijaitsevat kävelymatkan varrella satamasta keskustaan päin. Näistä markkinapaikoista voi tehdä helposti hauskoja löytöjä ja löytää esim. jotain kivaa kotiinviemisiksi.