Tukholman nähtävyydet ja tekemistä

Tukholmassa riittää paljon näettävää ja koettavaa kenelle tahansa. Se on kulttuuri- ja tapahtumarikas kaupunki. Jokaisessa kaupunginosassa riittää katseltavaa ja katukuvasta on helppo oppia Ruotsin historiasta. Tukholmassa riittää myös museoita ja erilaisia taidegallerioita. Lapsiperheiden suosikit, kuten Gröna Lund ja Skansenin eläintarha ovat myös helposti saavutettavissa kauniilla Djurgårdenin saarella.

Kiehtova Gamla Stan

Stortorget (kuva: Mastad CC-BY-SA)

Stortorget (kuva: Mastad CC-BY-SA)

Tukholman Gamla Stan eli Vanhakaupunki on erinomainen paikka aloittaa kaupungin nähtävyyksiin tutustuminen. Kaupunginosa itsessään on jo melkoinen turistinähtävyys kauniiden, historiallista tunnelmaa henkivien katujen ja erilaisten pikkuputiikkien puolesta. Varsinkin suomalaiset ovat tavanneet viihtyä Vanhassakaupungissa Tukholman reissuillaan. Alueen kaikilla kaduilla riittää ihmeteltävää, mutta jos aikaa on rajallisesti, kannattaa käydä katsomassa ainakin Stortorget, joka on Vanhankaupungin keskus. Siellä järjestetään mm. perinteiset joulumarkkinat.

Jos eksyy Stortorgetille, ei voi olla näkemättä sen laidalla seisovaa Storkyrkan-kirkkoa. Vielä 1300-luvulla rakennettua kirkkoakin enemmän matkalaisia yleensä kiinnostaa Pyhää Yrjänää ja lohikäärmettä esittävä patsas. Stortorgetin toinen vaikuttava nähtävyys on Nobelmuseum. Jos Tukholman reissulla ei ole aikaa käydä kuin vain parissa museossa, on tämä varteenotettava vaihtoehto, koska se kertoo mielenkiintoista tietoa Nobelin palkinnosta ja sen voittajista.

Tunnetuin Gamla Stanin nähtävyyksistä on varmasti Kungliga Slottet niminen kuninkaanlinna. Se on Ruotsin kuninkaallisten virallinen asunto, jonne järjestetään opastettuja kierroksia pientä pääsymaksua vastaan. Linna on vaikuttava näky jo pelkästään ulkoakin päin.

Tukholmassa riittää kirkkoja. Jo mainitun Storkyrkanin lisäksi yksi merkittävimmistä on Riddarholmskyrkan, joka sijaitsee Tukholman vanhimmassa osassa Riddarholmenissa. Tämän kirkon hautausmaalta löytyy mm. kuninkaallisia hautoja. Läheisyydessä sijaitsee myös kaunis Riddarhuset-palatsi.

Tukholman muut maamerkit

Sergelin torin aukio on yksi Tukholman ydinkeskustan tunnetuimmista paikoista. Sille johtaa keskustan merkittävin shoppailukatu Drottninggatan, mutta se on itsessäänkin eläväinen ympäri vuoden. Sergelin torilla nimittäin järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja harvoin tori on täysin hiljainen. Torin laidalla sijaitsee myös Kulturhuset, jossa järjestetään paljon musiikkikonsertteja ja teatteriesityksiä. Rakennuksessa on myös taidegallerioita ja kahviloita, mikä tekee siitä yhden suosituimmista ajanviettopaikoista Tukholmassa.

Kuninkaanlinna on Tukholman kenties tunnetuin rakennus, mutta paljon siitä jälkeen ei jää Drottningholmin linna. Kuninkaalliset käyttävät sitä edelleen osan ajasta asuntonaan, mutta nykyään se on tunnettu henkeänsalpaavan kauniina vierailupaikkana puutarhoineen ja piha-alueineen. Drottningholm sopiikin vierailukohteeksi etenkin kesällä, jolloin nämä ovat parhaimmillaan. Kuten kuninkaanlinnaan, myös tähän linnaan järjestetään kierroksia kevyttä pääsymäkasua vastaan.

Tukholma – monien museoiden kaupunki

Kungliga slottet - Kuninkaanlinna (kuva: Bromskloss CC-BY-SA)

Kungliga slottet – Kuninkaanlinna (kuva: Bromskloss CC-BY-SA)

Tukholmassa on lukuisia museoita. Osa niistä on perinteisiä historiallisia museoita, mutta aihepiirejä on tarjolla enemmän kuin pystyy kuvittelemaan. Vuonna 2010 avattu Fotografiska-niminen valokuvamuseo on esimerkiksi noussut lyhyessä ajassa yhdeksi suosituimmista museoista Tukholmassa ja se on noteerattu laajasti myös muualla Euroopassa. Museossa esitetään joka vuosi neljä sellaista valokuvanäyttelyä, joita ei voi nähdään missään muualla.

Nationalmuseum on myös yksi Tukholman suosituimmista museoista. Siellä on esillä maailmankuulujen taiteilijoiden teoksia ja sen lisäksi myös ruotsalaisten arvostettujen taiteilijoiden luomuksia. Yksi varmasti erikoisemmista museoista Tukholmassa on Abba The Museum, joka on omistettu rakastetulle ruotsalaiselle musiikkiyhtyeelle. Vaikka Abba ei olisikaan mielimusiikkia, kannattaa museossa ehdottomasti käydä sen ainutlaatuisen tunnelman vuoksi. Museossa pääsee mm. kokeilemaan, miltä tuntuisi olla itse yksi Abban jäsenistä.

Tukholman museoista vierailemisen arvoisia ovat myös esim lelujen historiasta kertova Lelumuseo, ruotsalaisen tekniikan ihmeitä esittelevä Tekniska Museet, merenkulkumuseo Sjöhistoriska Museet ja Stadsmuseum eli Kaupunginmuseo, joka esittelee Tukholman kaupungin historiaa.

Kuvankaunis ja eloisa Djurgården

Tukholmassa on useita saaria, mutta suorin vierailukohde niistä on Djurgården. Djurgårdenin saaristoalueella riittää näettävää ja koettavaa koko perheelle ja se onkin erityisen suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Djurgårdenin kenties merkittävin vierailukohde ja vetonaula on Gröna Lundin huvipuisto, joka on rakennettu jo 1800-luvun lopulla. Vuosien varrella huvipuistoa on kunnostettu ja uudistettu, mutta legendaariset vuoristoradat ja historiallinen tivolitunnelma ovat säilyneet vuodesta toiseen. Täällä lapset viihtyvät vaikka koko päivän.

Djuegårdenin saarelta löytyy myös Skansen, maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo. Se esittelee mielenkiintoisella tavalla Ruotsin historiaa. Se on kuin Ruotsi pienoiskoossa ja nähtävää on niin paljon, ettei yksi päivä välttämättä riitä. Lapsia kiinnostaa varmasti erityisen paljon Skansenin eläintarha, jossa voi tavata monipuolisen valikoiman erilaisia eläimiä. Eläintarha on erikoistunut Pohjoismaista tuttuihin eläimiin. Skansen on suosittu paikka ympäri vuoden. Kesäaikana siellä järjestetään paljon konsertteja ja muita tapahtumia ja ennen joulua siellä pidetään mm. suositut joulumarkkinat.

Gröna Lund (kuva: Jan Ainali CC-BY-SA)

Gröna Lund (kuva: Jan Ainali CC-BY-SA)

Myös Djurgårdenilla sijaitsee merkittäviä Tukholman museoita. Sieltä löytyy mielenkiintoinen Vasa-laivan ympärille rakennettu Vasa-museet, joka kertoo laivan ikimuistoisesta ja melkoisen värikkäästä historiasta. Tämä museo kiinnostaa varmasti myös perheen pienimpiä, sillä Vasa-laiva on vaikuttava näky. Toinen erityisesti lasten mieleen oleva museo on Junibacken. Museo esittelee ruotsalaisia lastenkirjailijoita ja heidän tuotantoaan. Erityisen suuressa osassa museossa on rakastettu Astrid Lindgren, jonka maailmaan ja hahmoihin lasten on mahdollista päästä tutustumaan lähempää.