Tukholman ostokset

Tukholma on yksi Euroopan parhaista ostoskaupungeista. Kaikki keskusta-alueen kaupunginosat tarjoavat erinomaiset ostosmahdollisuudet. Tukholman ostokset voi halutessaan suorittaa myös keskustan ulkopuolella, josta löytyy mm. hyviä kauppakeskuksia. Kun koluaa Tukholman keskustan parhaat shoppailukadut ja alueet, voi jo lähteä kotiin mukanaan monta kassillista ostoksia.

Tukholman hintataso on suomalaisen näkökulmasta aika samanlainen kuin kotimaassakin. Edullisten tuotteiden perässä sinne ei monesti ostoksille lähdetäkään, mutta hyvä ja monipuolinen valikoima erilaisia kauppoja ja liikkeitä puolestaan houkuttelee senkin edestä. Tukholmasta kannattaa ostaa vaatteita, kirjoja, sisustustavaraa ja makeisia, joista viimeisimmät ovat edullisempia siellä kuin Suomessa. Myös taiteen ystäville Tukholma on hyvä ostospaikka, sillä kaupungista löytyy lukuisia taideliikkeitä.

Shoppailukatu Drottninggatan

Drottninggatan (kuva: Øyvind Holmstad CC-BY-SA)

Drottninggatan (kuva: Øyvind Holmstad CC-BY-SA)

Ostosten tekeminen Tukholmassa on hyvä aloittaa Drottninggatanilta, joka on Tukholman pääshoppailukatu. Katu on täynnä tuttuja suuria ketjuja ja pienempiä kauppoja, jotka voivat olla suomalaiselle entuudestaan tuntemattomia. Drottninggatanilla saa helposti kulumaan useita tunteja, koska kummallakin puolella pitkää katua on mielenkiintoisia erikoisliikkeitä ja paljon valinnanvaraa shoppailijalle. Tuliaisia voi etsiä Drottninggatanilta Gamla Staniin päin mentäessä, sillä se osa kadusta on täynnä paljon Tukholma- ja Ruotsi-aiheisia kauppoja ja kojuja.

Sergelin torilla sijaitsee yksi Tukholman kuuluisimmista ja suosituimmista tavarataloista, Åhlens. Kuten tavaratalolta voi odottaa, löytyy Åhlensilta melkein mitä tahansa kuvitella saattaa. Ruotsalaisten elintarvikkeiden ystävän kannattaa käydä tavaratalon alakerran ruokakaupassa, jota pidetään ainutlaatuisena vailla vertaa. Muodin ystävät löytävät Åhlensilta kansainvälista huippumuotia ja aitoa ruotsalaista designia.

Toinen lähistöllä sijaitseva tavaratalo on NK. Se on Åhlensin tyyppinen, mutta korkealuokkaisempi ja hintatasoltaankin korkeampi. NK on varsinainen paratiisi shoppailuhulluille ja sieltä voi tehdä alennusmyyntien aikaan hyviäkin löytöjä korkeista hinnoista huolimatta.

Tasokkaat Östermalm ja Gamla Stan

Kun kävelee keskustasta kohti Östermalmia, pääsee Kungsgatanille. Tämän kadun varrelta löytyy Drottninggatanin tavoin runsaasti erilaisia kauppoja ja se on suosittu ostoskatu varsinkin niiden keskuudessa, jotka toivovat löytävänsä jotain edullisempaa.

Östermalm on tunnetusti Tukholman rikkaiden alue, mikä näkyy myös ostostarjonnassa. Stureplanin aukio on kaikkien hyvien ostosapajien keskiössä ja sen ympärille onkin keskittynyt suuri joukko kansainvälistä muotia ja designia tarjoavia liikkeitä. Birger Jarlsgatan ja Biblioteksgatan ovat esimerkiksi hyviä paikkoja löytää kalliita huippuluokan luksusliikkeitä.Täältä löytyvät ruotsalaiset arvostetut ja trendikkäät liikkeet Acne, HOPE ja SOS.

Biblioteksgatan joulun aikaan (kuva: Michael Caven CC-BY)

Biblioteksgatan joulun aikaan (kuva: Michael Caven CC-BY)

Östermalm ei ole maineestaan huolimatta pelkästään rikkaiden ostosaluetta, vaan sieltä löytyy myös hyviä liikkeitä esimerkiksi nuorille, kuten suosittu Urban Outfitters. Hintataso on tosin samaa korkeampaa luokkaa kuin muissakin liikkeissä Östermalmilla.

Gamla Stania pidetään hyvänä ostostentekopaikkana, eikä syyttä. Se on kenties paras paikka Tukholmassa tuliaisten ja matkamuistojen ostoon. Kaupunginosan kaduilta löytyy paljon pieniä putiikkeja ja erikoisliikkeitä, joista voi löytää mm. taidetta ja käsitöitä, sekä koriste-esineitä. Gamla Stan on erinomainen paikka löytää uniikkia ja yksilöllistä tavaraa, oli kyse sitten vaatteista, sisustuksesta tai jostain muusta. Gamla Stan on myös erinomainen paikka löytää arvokasta antiikkia.

Trendikäs Södermalm

Folkungagatan

Folkungagatan

Östermalmin ja Gamla Stanin vastapainoksi on nuorekas ja boheemi Södermalm, joka onkin erityisen suosittua ostosaluetta varsinkin nuorison keskuudessa. Siellä voi kuitenkin tehdä löytöjä kuka tahansa, koska se on täynnä erikoisempia ja valtavirrasta poikkeavia putiikkeja. Södermalm on muidenkin Tukholman kaupunginosien tavoin sekoitus tuttuja suurempia liikkeitä ja pieniä ruotsalaista alkuperää olevia erikoisliikkeitä. Hintataso on yleisesti edullisempi kuin esimerkiksi Östermalmilla tai Gamla Stanissa.

Folkungagatanin eteläpuolella sijaitseva SoFo on tunnettu trendikkyydestään. Sieltä löytyykin runsaasti erilaisia kauppoja ihan laidasta laitaan. SoFo on erinomainen shoppailupaikka varsinkin vintage-tyylistä kiinnostuneille. Tjallamalla ja Cocktail Deluxe ovat erinomaisia esimerkkejä SoHon liiketarjonnasta. Niiden värikäs sisustus jo kielii niiden erikoisemmasta tyylistä.