Tukholman ravintolat

Tukholman ravintolat tarjoavat monipuolisia makuja maailmalta ja löytyy niistä perinteistä ruotsalaista ruokaakin. Tukholman etnisille ravintoloille tyypillistä ovat erilaiset fuusiokeittiöt, joissa voi maistaa samaan aikaan vaikutteita useasta eri maasta. Ruotsilla puolestaan taas ei ole turhaan Pohjoismaista paras maine keittiönsä puolesta ja tavallinen ruotsalainen kotiruoka houkutteleekin jatkuvasti ihmisiä syömään.

Tukholmassa ruoan hinta ravintoloissa on kohtuullinen, mutta ei eroa huomattavan paljon Suomen hinnoista. Lounastarjoukset saattavat olla edullisempia kuin kotimaassa. Pitkälti ruoan hinta riippuu ravintolasta ja voikin olettaa, että gourmet-ruoasta saa maksaa enemmän kuin yksinkertaisemmasta annoksesta. Illallisen saa monessa Tukholman ravintolassa jo alle 10 eurolla ja ruokajuoma on monessa paikassa ilmainen.

Ravintolat ydinkeskustassa

tukholman-ravintolat-katu

Tukholman ravintoloita kiertäessä etuna on, ettei tarvitse mennä tiettyyn kaupunginosaan löytääkseen tietynlaista ruokaa, vaan karkeasti voi sanoa, että kaikkialla on kaikkea. Millään alueella ei ole merkittäviä omia erikoisuuksia. Hintataso vaihtelee hieman kaupunginosittain ja kallein yleinen hintataso löytyykin Östermalmista ja Gamla Stanista. Södermalmia puolestaan pidetään hinta-laatusuhteeltaan parhaimpana.

Jos ei tiedä, mistä hyvän ravintolan etsiminen kannattaisi aloittaa, on Norrmalm eli aivan ydinkeskustan alue hyvä vaihtoehto sille. Drottninggatanin varrella jo yksinään on hyvin paljon erilaisia ruokapaikkoja ja niistä löytyykin eritoten turisteille suunnattuja ravintoloita. Gamla Stanin puoleinen osa Drottninggatania on lounasaikaan varsin vilkas, joten jos kaipaa rauhallisempaa ravintolaa, kannattaa kulkea Hötorgetin puolta tai suunnata suosiolla hieman kauemmas.

Hötorget ja erityisesti Hötorgetin ja Kungshallenin kauppahallit ovat hyviä ruokapaikkoja, varsinkin jos tahtoo kokeilla jotain hieman erikoisempaa. Näihin paikkoihin kannattaa suunnata lounasaikaan. Kaiken kaikkiaan Norrmalmin alueelta löytyy nopeasti ja helposti edullista ja hyvää ruokaa ja vaihtoehtoja riittää.

Södermalmin edulliset ja monipuoliset ravintolat

Södermalmista löytyy monipuolinen valikoima eritasoisia ravintoloita. Siellä voi itse päättää, valitseeko Götgatanilta korkeatasoisen gourmet-ravintolan vai toiselta puolelta edullisemman ravintolan tai jonkun ruotsalaisista korkeatasoisina pidetyistä kebab- ja pizzapaikoista. Götgatanilla sijaitsee mm. maan parhaistakin kebabeista kehuttu Jerusalem. Södermalmilta löytyy myös Söderhallarna-kauppahalli, jonka tiskeiltä löytyy suussasulavat eväät vaikka lounaalla.

Kenties yksi mielenkiintoisimmista ravintoloista alueella on kasvisruokaa tarjoava Hermans, joka sijaitsee lähellä Viking Linen terminaalia. Ravintolasta erikoisen tekee sen sijainti, sillä se on kallion päällä ja tarjoaa näin upeat näköalat.

SoFo-alueelta Folkungagatanin eteläpuolelta löytyy trendikkäiden putiikkien lisäksi myös trendikkäitä ravintoloita. Erityisesti alueella on paljon pieniä ja viihtyisiä kahviloita, joista saa monista kunnon ruokaakin. Alueelta löytyy mm. ravintola Pelikan, joka tarjoaa korkeatasoista ruotsalaista perinneruokaa.

Korkeatasoiset Gamla Stan ja Östermalm

Den Gyldene Freden (kuva: Holger.Ellgaard CC-BY-SA)

Den Gyldene Freden (kuva: Holger.Ellgaard CC-BY-SA)

Gamla Stan on erinomainen vaihtoehto ruokailuun, sillä sen kaduilta löytyy monipuolinen valikoima erilaisia ravintoloita. Suuremmat kadut ovat kuitenkin yleensä aika vilkkaita ja niiden varrelta on vaikea löytää edullista ravintolaa. Pienemmiltä sivukaduilta taas voi löytää monenlaisia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joissa kannattaa ehdottomasti piipahtaa.

Östermalm on kalliimpi kuin muut yllä mainitut alueet, mutta sieltä myös löytää aina korkeatasoista ruokaa. Östermalmilta löytyvät mm. Tukholman parhaat kalaruoat. Kun kulkee Stureplan-aukion ympärillä olevia katuja, löytää ravintoloita niin itämaisista kuin eurooppalaisistakin keittiöistä ja joukossa on myös muutama tasokas pikaruokapaikka.

Tyypilliset ruoat Tukholman ravintoloissa

Operakällaren (kuva: Holger.Ellgaard CC-BY-SA)

Operakällaren (kuva: Holger.Ellgaard CC-BY-SA)

Tukholmassa kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa kotitekoista ruotsalaista ruokaa. Ei ole ollenkaan tavatonta, että kotitekoisen tyyppisen aterian saa tasokkaassakin ravintolassa. Tällöin voi tietysti olettaa, että se on laadukasta ja hyvin valmistettua. Tyypillisiä ruokia ravintoloissa ovat lihapullat, lohi ja muut kalaruoat, sekä ravut. Nöiden ruokien kanssa syödään perinteitä kunnioittaen perunamuusia ja keitettyjä perunoita, sekä tilliä.

Tukholmasta löytyy paljon ruotsalaisia ravintoloita, joihin on ruotsalaisen ruoan lisäksi yhdistetty mm. italialaista ja ranskalaista keittiötä. Ne ovat mielenkiintoisia kokemuksia. Tällaisia fuusiokeittiöitä löytyy edullisiakin, mutta kalliimmat niistä ovat maailmalla tunnettuja ja niihin on tehtävä pöytävaraus aina etukäteen. Tällaisia ovat mm. Operakällaren Kungsträdgårdenilla, Grill Drottninggatanilla ja Den Gyldene Freden Österlånggatanilla.

Aasialainen ruoka näkyy hyvin Tukholman katukuvassa ja edullisen ja hyvän kiinalaisen ravintolan voikin bongata suhteellisen helposti. Lisäksi tarjolla on japanilaisia sushipaikkoja ja thai-ravintoloita moneen makuun.