Uudet alkoholin tuontisäädökset

Alkoholin tuontisäädökset muista EU-maista Suomeen ovat hiljattain muuttuneet. Uudet ohjeet rajoittavat sitä, paljonko yksityishenkilö voi tuoda alkoholia Suomeen. Pääasiassa muutoksessa on otettava huomioon, että henkilön pitää voida antaa selvitys tuomastaan alkoholista pyydettäessä. Alkoholia saa tuoda verovapaasti vain omaan käyttöön. Alkoholin tuominen yksityiskäyttöön on myös toteutettava siten, että henkilö tuo tuotteet Suomeen samassa kulkuneuvossa, jossa itsekin matkustaa.

Alkoholin tuominen omaan käyttöön ja perheelle, sekä juhliin

Alkoholin tuonnilla vain omaan käyttöön tarkoitetaan uusien säädösten mukaan myös alkoholin tuomista perheenjäsenille, sukulaisille ja lahjaksi. Tämä eroaa uuden lain mukaan kavereille korvausta vastaan tuoduista alkoholijuomista. Korvausta vastaan ystäville tuominen onkin uusien säännösten mukaan kielletty.

Myös perheen määritelmässä on rajoituksia. Perheellä tarkoitetaan samassa taloudessa asuvia vanhempia ja lapsia. Jos joku esimerkiksi tahtoisi tuoda alkoholia muualla kuin samassa taloudessa asuvan tyttärensä häihin, ei se olisi lain mukaan mahdollista. Lisäksi juhlia varten tuotujen suurien alkoholimäärien kohdalla on tarvittaessa voitava todistaa, että kyseessä ovat tosiaan juhlat.

Eri alkoholijuomien ohjeelliset tuontimäärät

Uudet tuontisäädökset sisältävät erilaisia alkoholijuomia koskevia ohjeita. Olutta yksityishenkilö voi tuoda mukanaan 110 litraa, ja yli 22% vahvuisia alkoholijuomia 10 litraa. Tämä sisältää myös sellaiset long drinkit, joita ei ole valmistettu käymisteitse.

Välituotteita, joiksi lasketaan alle 22% vahvuiset juomat, kuten aperitiivit, saa tuoda enintään 20 litraa. Viiniä ja käymisteitse valmistettuja long drinkkejä ja siidereitä saa tuoda 90 litraa. 90 litrasta 60 litraa saa olla kuohuviiniä.

Siidereitä ja long drinkkejä ei siis näissä uusissa säädöksissä rinnasteta oluihin. Toisen alkoholiryhmän tuotetta ei voi korvata toisella, vaan määrättyjä säädöksiä pitää noudattaa. On kuitenkin mahdollista tuoda alkoholia mukanaan enemmänkin, jos pystyy selvittämään riittävän hyvin, että ylimenevä osuus menee myös omaan käyttöön.

EU:n ulkopuolelta verovapaasti

EU:n ulkopuolelta voi tuoda omaan käyttöön pieniä määriä alkoholijuomia verovapaasti. Viiniä voi tuoda enintään 4 litraa ja olutta 16 litraa. Yli 22& vahvuisia alkoholijuomia ei saa tuoda Suomeen enempää kuin litran ja kaikkia muita alkoholijuomia (enintään 22% vahvuiset alkoholijuomat ja kuohuviinit, siiderit ja long drinkit) voi tuoda enintään 2 litran verran.

Kommentoi »

(ei julkaista)

Huomioitavaa: Sivuston laadun tarkaamiseksi kommentit ilmestyvät, kun ylläpito on käynyt ne läpi. Kommentin uudelleenlähetys ei ole tarpeen.